Nyheter

Vi behöver dig!

Hej på er alla figurspelare!
 
Detta inlägg är av den tråkigare sorten tyvärr. Men som det ser ut nu har vi endast 10st betalande anmälda till konventet. Det är 1/3 av vad vi behöver för att kunna genomföra det hela ekonomiskt.
Vi ger det 24 timmar till. Kan vi få in minst 10st betalda anmälningar till under det närmsta så fortsätter vi med planerna och hoppas på ytterligare 10st tills den 31/8.
Så vet du med dig att du anmält dig men ej betalat avgiften, så gå in och gör det. Är du en av de 77 intresserade som har tänkt att dyka upp men inte anmält dig än, gå in och gör det nu.
 
Vi är superpeppade på att genomföra detta då vi vet att det kommer bli riktigt kul! Så snälla hjälp oss att realisera projektet!
 
mvh
 
Arrangörsgruppen GubbCon 2.

Turneringspresentation 3: Warhammer 40000.

Det har nu blivit dags för att presentera vad som med all säkerhet kan kallas världens kändaste och största figurspel. Flaggskeppet från Games Workshop som som under 30 år dragit figurspelare till spelborden och nästan egenhändigt skapat vår kära hobby. Vi talar givetvis om Warhammer 40000!

Spelet utspelas i en avlägsen framtid där mänskligheten befinner sig i ett tillstånd av permanent krig på alla fronter. Den allsmäktige kejsarens imperium kämpar konstant mot yttre och inre hot från utomjordiska fiender, religiösa kulter och utbrytargrupper. Settingen har beskrivits som storslagen fantasy-SciFi med en mörk och krigisk ton.

Warhammer 40000 såg dagens ljus 1987. Denne utgåva hette Rogue Trader och innehöll ganska detaljerade regler som mer lämpade sig för mindre strider med få modeller. Det var den legendariska speldesignern Rick Priestly som skrev reglerna till denna utgåva.

Den andra utgåvan släpptes 1993. Nu hade Andy Chambers ett finger med i speldesignen och flertal ändringar gjordes. Till denna utgåva släpptes även en expansion vid namn Dark Millenium.

1998 släpptes spelets tredje utgåva. Nu hade man börjat förenkla och strömlinjeforma reglerna för större slag med fler modeller på borden. Det var också i denna utgåva som de nya raserna Dark Eldar, Necrons och Tau introducerades.

Den fjärde utgåvan av spelet släpptes 2004. Denna gången gjordes inga större förändringar av reglerna vilket hade varit fallet vid tidigare utgåvor. I grundboxen fick spelarna Tyranids och Space Marines figurer att spela med.

2008 kom den femte utgåvan av spelet och även denna gång var det inga större förändringar av reglerna som presenterades. Dock gjordes ett antal mindre tillägg vilket gav spelarna fler val av actions för sina styrkor. Man kunde springa med sina trupper eller kasta sig i skydd när man blev beskjuten.

Den sjätte utgåvan släpptes 2012. Denna gång presenterades en del större förändringar av reglerna. Bl.a så släpptes de alternativa reglerna för psykiska krafter komplett med egen kortlek.

Redan två år senare (2014) dök den sjunde utgåvan av 40K upp. Man hade nu gjort flera stora ändringar i spelet och försökt fixa en del problem som communityn klagat över tidigare. Framför allt hade man tittat närmare på hur arméer kunde köpas och sättas ihop och större enheter som tidigare varit reserverade för större slag dök nu upp som godkända val för vanliga strider.

2017 släpps den åttonde utgåvan av spelet och det är denna som spelas runt om planeten idag. Reglerna har fått sig en rejäl uppdatering där man har strömlinjeformat spelet ännu mer för att göra det enkelt och lättspelat för alla. Större enheter har fått en viktigare roll i arméerna och har gått från exotiska inslag till standard i många fall. Kritiker hävdar att denna version nästan helt saknar taktiskt djup utanför listbyggandet medans förespråkare talar varmt om hur smidigt det nu går att spela spelet utan att behöva applicera en massa specialregler för varje situation.
Till denna utgåvan så introducerades också Primaris-marinsen till Space Marine fraktionen. Dessa super marines är större, bättre och mer välbeväpnade en sina föregångare, en elit bland galaxens super-elit!
Vare sig man gillar eller ogillar denna version av spelet så är det ingen tvekan om att den har gett spelet ett rejält uppsving. Ökade försäljningsvinster, större turneringar och mer spelare visar på att GW gjort en lyckad satsning med denna utgåva.

Warhammer 40K spelas med 28mm figurer som köps i enheter mellan 3-30 modeller. Man använder sig av sexsidiga tärningar för att slå alla olika färdighets- och skadeslag. Spelytan som används är ca 120cm bred samt 180cm lång.

Karaktärer ger ofta en area-buff till enheter såsom rerolls eller förbättrade tärningsslag av olika karaktär.

Terrängen i spelet påverkar inte spelet för mycket då den inte blockar sikt om den inte är helt solid och ger endast en mindre bonus i rustningslaget för de enheter som står i den.
Ett genomsnittligt spel tar ca 2,5 timme att köra.

Warhammer 40000 är som tidigare nämnt väldigt populärt och för den som är nyfiken på spelet så kan man garanterat hitta spelgrupper i alla medelstora och större städer i Sverige som spelar det.

Den svenska turneringsscenen hittar man på Svenska40K där alla landets turneringar presenteras och diskuteras.
För tillgång till modeller och regler så hittar man allt man behöver på GW:s hemsida

.

Intervju med spelbutiken Weighted Dice

Vi passade på att intervjua den ena av två spelbutiker som kommer vara på plats under konventet. Läs och njut!

När startades Weighted Dice och hur kommer det sig att ni bestämde er för att öppna en spelaffär i Katrineholm?
Vi har funnits i snart tre år. Innan oss fanns spelbutiken Narren i Katrineholm som fungerade som en naturlig samlingspunkt. Vi upplever att spelhobbyn behöver en plats att utövas, upplevas och utforskas på och en spelbutik är den perfekta platsen! När Narren lade ned verksamheten bestämde vi oss för att försöka hålla liv i Katrineholms hobbyentusiasm och hittills har det gett gott resultat!

Hur ser ni på utvecklingen, både lokalt och nationellt, av figurspelsscenen de senaste åren? Ser ni positivt eller negativt på hobbyn för framtiden?
Vi ser ljust på framtiden! Särskilt figurspel och brädspel växer stadigt, Games Workshop verkar ha hittat rätt fil att åka i till slut och den svenska speltillverkarmarknaden är imponerande. Som butikspersonal möter vi just nu många unga som börjat spela D&D, något som vi faktiskt inte trott om dagens ungdom. Figurspelshobbyn har fått stark fokus på turneringsspel, något som vi ibland kan finna lite tråkigt då det lämnas mindre utrymme för ”fluffiga” arméer som kanske inte presterar så bra rent tävlingsmässigt.

Vilka spel föredrar ni själva att spela? Har ni några favoriter i ert sortiment att rekommendera till GubbCons besökare?
Mikael: Brädspel är vad jag föredrar just nu framförallt co-op och euro delen av dessa. Bland figurspelen är det Warhammer 40k som gäller just nu.
Ullis: Jag är en rollspelare mer än något annat och där är WoD favoritsystemet. På brädspelsfronten gillar jag co-op. Eldritch Horror, Aeons End, Pathfinder The adventure card game, Pandemic Iberia och Dragonfire är några riktiga favoriter. Jag när en liten Grey knights armé vid min barm, tyvärr verkar de mer förtjusta i att skjutas sönder av en viss spelbutiksägares Eldar än att vinna just nu… 40k är allmänt fantastiskt kul, men om man gillar lite fantasi skirmish kortspel är Shadespire en bubblare jag vill tipsa om!

Ni deltog ju på första upplagan av GubbCon. Vad tyckte ni om tillställningen?
Väldigt trevligt, bra stämmning och rätt inställning till spelandet.
Skitbra initiativ! Vi behöver en plats för alla ”vuxna” i hobbyn och det saknas verkligen något motsvarande de amerikanska och brittiska spelsamlingarna i Sverige. Jag tror Gubbcon hittat en guldådra som kan ge väldigt mycket.

Ni är ju även med på vår andra upplaga av konventet. Och denna gången ska ni även arrangera ett scenariospel. Kan ni berätta lite mer om det?
Det är två lokala hobbykompisar som heter Gustav och Johan som i veckorna ska börja bygga både bord, modeller och regelverk för att genomföra något vi drömt om länge. Micke är väldigt förtjust i Guld&Bly och har även hållit i en egen WMH-variant vi skämtsamt kallat Ånga&Stål, nu när 40k hypen i butiken nått episka höjder behöver vi självklart ett scenariospel till det också. Gustav är utbildad inom spelmanusskrivande och Johan är en riktig erfaren kitbashinggud så även om scenariots uppbyggnad för oss är ”hemligt” räknar vi kallt med att det blir fantastiskt.

Själva scenariot ”The Red Catalyst” går ut på att ett mystiskt svart skepp störtat på en planet. Flertalet fraktioner försöker lägga vantarna på vad det nu är som skeppet fraktat. Men solen som lyser över planeten beter sig underligt…

Vi tackar Weighted Dice för intervjun och ser med spänning fram emot deras deltagande på konventet!


11095310_868654789871133_572644566200259462_n

Weighted Dice på GubbCon!

Vi har den stora glädjen att meddela att Katrineholmsbaserade Weighted Dice kommer till GubbCon igen.
Affären var på plats på den första upplagan av vårt konvent. Där saluförde de sina spel och sponsrade även vår 40K turnering med priser!

Denna gången kommer de, förutom att ta med sig sitt fantastiska utbud av spel och tillbehör, även hålla i ett spännande scenariospel under konventet! Mer om det i en framtida intervju här på siten.

Gå in och ta en titt på deras butik HÄR. De finns även på Facebook34507492_1899264220143513_5318291035783168000_n.

Turneringspresentation 2: X-Wing.

X-wing är figurspelet tog spelvärlden med storm när det släpptes 2012.  Spelet är designat av Jay Little och släpptes av det välkända Fantasy Flight Games. Jay Little är en välkänd speldesigner som tidigare designat flertalet brädspel som t.ex Blood Bowl: Team Manager, Siege of the Citadel och Pompeii: Wrath of Vesuvius.

Spelet är ett taktiskt rymdspel på Skirmish-nivå där spelarna tar kommando över en handfull skepp ur olika fraktioner och utkämpar klassiska luftstrider (eller kanske vakuumstrider om man ska vara petig) mellan dessa.

Det finns tre olika fraktioner att välja mellan: Rebellerna, Imperiet och Scum and Villany. Spelarna tilldelas ett antal poäng man köper sina lista för. Dessa poäng kan användas till att köpa specifika skepp, men även till att köpa in piloter och uppgraderingar i olika former som ger ens skepp unika förmågor på slagfältet.

Spelmekaniken fungerar som så att spelarna i hemlighet tilldelar sina skepp ordrar hur de ska förflytta sig. Detta göra genom att använda s.k movement dials där man ställer in sin önskade manöver och sedan lägger den dolt bredvid sitt skepp. Efter denna fas så går man i turordning runt mellan skeppen och utför dessa manövrar tills samtliga skepp förflyttat sig. Efter manövreringsfasen kommer en attackfas där man får avfyra sina laserkanoner, protontorpeder och andra fräna rymdkrigsvapen mot sina motståndare. Spelet använder sig av speciellt designade tärningar för att avgöra resultatet av dessa attacker.

Själva spelmekaniken är väldigt lätt att lära sig vilket bidragit till spelets stora popularitet. Att noggrant välja ut sin lista och hitta bra synergier mellan skepp, piloter och uppgraderingar är också mycket viktigt. Fantasy Flight Games har släppt flera nya skepp och kort i ett tämligen högt tempo sedan spelet lanserades. Bl.a har man skapat kort och skepp till spelet som tagits från de nya Star Wars filmerna.

Ett spel beräknas ta mellan 15 och 60 minuter ungefär.

2018 meddelade FFG att de tänkte släppa en ny version av spelet, X-Wing Second Edition. Detta för att komma till rätta med kortkombinationer som anses vara för bra eller obalanserade samt för att kunna fixa vissa regler till det bättre. X-Wing Second Edition beräknas släppas den 13:e September 2018.

X-Wing har en väldigt aktiv turneringsscen där det anordnas tävlingar från lokal spelaffärs-nivå upp till globala världsmästerskap. FFG har aktivt stött och promotat dessa turneringar vilket lett till att de haft en mycket proffsig inramning med officiella turneringspriser där spelarna får chansen att vinna kort och skepp som kan användas i spelet.

Även i Sverige är turneringarna mycket populära och det senaste Svenska Mästerskapet gick av stapeln på BirdieCon i Uppsala den 10-12 Maj. Att spelet utan tvekan är väldigt populärt märktes om annat på priserna i turneringen som uppgick till ett värde på över 10000kr.

För den som är intresserad av att veta mer kan man läsa mer om spelet på Fantasy Flight Games hemsida.

För att ta del av den svenska X-Wing scenen rekommenderar vi facebookgruppen X-Wing Sweden.