Turneringspresentation 3: Warhammer 40000.

Det har nu blivit dags för att presentera vad som med all säkerhet kan kallas världens kändaste och största figurspel. Flaggskeppet från Games Workshop som som under 30 år dragit figurspelare till spelborden och nästan egenhändigt skapat vår kära hobby. Vi talar givetvis om Warhammer 40000!

Spelet utspelas i en avlägsen framtid där mänskligheten befinner sig i ett tillstånd av permanent krig på alla fronter. Den allsmäktige kejsarens imperium kämpar konstant mot yttre och inre hot från utomjordiska fiender, religiösa kulter och utbrytargrupper. Settingen har beskrivits som storslagen fantasy-SciFi med en mörk och krigisk ton.

Warhammer 40000 såg dagens ljus 1987. Denne utgåva hette Rogue Trader och innehöll ganska detaljerade regler som mer lämpade sig för mindre strider med få modeller. Det var den legendariska speldesignern Rick Priestly som skrev reglerna till denna utgåva.

Den andra utgåvan släpptes 1993. Nu hade Andy Chambers ett finger med i speldesignen och flertal ändringar gjordes. Till denna utgåva släpptes även en expansion vid namn Dark Millenium.

1998 släpptes spelets tredje utgåva. Nu hade man börjat förenkla och strömlinjeforma reglerna för större slag med fler modeller på borden. Det var också i denna utgåva som de nya raserna Dark Eldar, Necrons och Tau introducerades.

Den fjärde utgåvan av spelet släpptes 2004. Denna gången gjordes inga större förändringar av reglerna vilket hade varit fallet vid tidigare utgåvor. I grundboxen fick spelarna Tyranids och Space Marines figurer att spela med.

2008 kom den femte utgåvan av spelet och även denna gång var det inga större förändringar av reglerna som presenterades. Dock gjordes ett antal mindre tillägg vilket gav spelarna fler val av actions för sina styrkor. Man kunde springa med sina trupper eller kasta sig i skydd när man blev beskjuten.

Den sjätte utgåvan släpptes 2012. Denna gång presenterades en del större förändringar av reglerna. Bl.a så släpptes de alternativa reglerna för psykiska krafter komplett med egen kortlek.

Redan två år senare (2014) dök den sjunde utgåvan av 40K upp. Man hade nu gjort flera stora ändringar i spelet och försökt fixa en del problem som communityn klagat över tidigare. Framför allt hade man tittat närmare på hur arméer kunde köpas och sättas ihop och större enheter som tidigare varit reserverade för större slag dök nu upp som godkända val för vanliga strider.

2017 släpps den åttonde utgåvan av spelet och det är denna som spelas runt om planeten idag. Reglerna har fått sig en rejäl uppdatering där man har strömlinjeformat spelet ännu mer för att göra det enkelt och lättspelat för alla. Större enheter har fått en viktigare roll i arméerna och har gått från exotiska inslag till standard i många fall. Kritiker hävdar att denna version nästan helt saknar taktiskt djup utanför listbyggandet medans förespråkare talar varmt om hur smidigt det nu går att spela spelet utan att behöva applicera en massa specialregler för varje situation.
Till denna utgåvan så introducerades också Primaris-marinsen till Space Marine fraktionen. Dessa super marines är större, bättre och mer välbeväpnade en sina föregångare, en elit bland galaxens super-elit!
Vare sig man gillar eller ogillar denna version av spelet så är det ingen tvekan om att den har gett spelet ett rejält uppsving. Ökade försäljningsvinster, större turneringar och mer spelare visar på att GW gjort en lyckad satsning med denna utgåva.

Warhammer 40K spelas med 28mm figurer som köps i enheter mellan 3-30 modeller. Man använder sig av sexsidiga tärningar för att slå alla olika färdighets- och skadeslag. Spelytan som används är ca 120cm bred samt 180cm lång.

Karaktärer ger ofta en area-buff till enheter såsom rerolls eller förbättrade tärningsslag av olika karaktär.

Terrängen i spelet påverkar inte spelet för mycket då den inte blockar sikt om den inte är helt solid och ger endast en mindre bonus i rustningslaget för de enheter som står i den.
Ett genomsnittligt spel tar ca 2,5 timme att köra.

Warhammer 40000 är som tidigare nämnt väldigt populärt och för den som är nyfiken på spelet så kan man garanterat hitta spelgrupper i alla medelstora och större städer i Sverige som spelar det.

Den svenska turneringsscenen hittar man på Svenska40K där alla landets turneringar presenteras och diskuteras.
För tillgång till modeller och regler så hittar man allt man behöver på GW:s hemsida

.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s