Turneringspresentation 2: X-Wing.

X-wing är figurspelet tog spelvärlden med storm när det släpptes 2012.  Spelet är designat av Jay Little och släpptes av det välkända Fantasy Flight Games. Jay Little är en välkänd speldesigner som tidigare designat flertalet brädspel som t.ex Blood Bowl: Team Manager, Siege of the Citadel och Pompeii: Wrath of Vesuvius.

Spelet är ett taktiskt rymdspel på Skirmish-nivå där spelarna tar kommando över en handfull skepp ur olika fraktioner och utkämpar klassiska luftstrider (eller kanske vakuumstrider om man ska vara petig) mellan dessa.

Det finns tre olika fraktioner att välja mellan: Rebellerna, Imperiet och Scum and Villany. Spelarna tilldelas ett antal poäng man köper sina lista för. Dessa poäng kan användas till att köpa specifika skepp, men även till att köpa in piloter och uppgraderingar i olika former som ger ens skepp unika förmågor på slagfältet.

Spelmekaniken fungerar som så att spelarna i hemlighet tilldelar sina skepp ordrar hur de ska förflytta sig. Detta göra genom att använda s.k movement dials där man ställer in sin önskade manöver och sedan lägger den dolt bredvid sitt skepp. Efter denna fas så går man i turordning runt mellan skeppen och utför dessa manövrar tills samtliga skepp förflyttat sig. Efter manövreringsfasen kommer en attackfas där man får avfyra sina laserkanoner, protontorpeder och andra fräna rymdkrigsvapen mot sina motståndare. Spelet använder sig av speciellt designade tärningar för att avgöra resultatet av dessa attacker.

Själva spelmekaniken är väldigt lätt att lära sig vilket bidragit till spelets stora popularitet. Att noggrant välja ut sin lista och hitta bra synergier mellan skepp, piloter och uppgraderingar är också mycket viktigt. Fantasy Flight Games har släppt flera nya skepp och kort i ett tämligen högt tempo sedan spelet lanserades. Bl.a har man skapat kort och skepp till spelet som tagits från de nya Star Wars filmerna.

Ett spel beräknas ta mellan 15 och 60 minuter ungefär.

2018 meddelade FFG att de tänkte släppa en ny version av spelet, X-Wing Second Edition. Detta för att komma till rätta med kortkombinationer som anses vara för bra eller obalanserade samt för att kunna fixa vissa regler till det bättre. X-Wing Second Edition beräknas släppas den 13:e September 2018.

X-Wing har en väldigt aktiv turneringsscen där det anordnas tävlingar från lokal spelaffärs-nivå upp till globala världsmästerskap. FFG har aktivt stött och promotat dessa turneringar vilket lett till att de haft en mycket proffsig inramning med officiella turneringspriser där spelarna får chansen att vinna kort och skepp som kan användas i spelet.

Även i Sverige är turneringarna mycket populära och det senaste Svenska Mästerskapet gick av stapeln på BirdieCon i Uppsala den 10-12 Maj. Att spelet utan tvekan är väldigt populärt märktes om annat på priserna i turneringen som uppgick till ett värde på över 10000kr.

För den som är intresserad av att veta mer kan man läsa mer om spelet på Fantasy Flight Games hemsida.

För att ta del av den svenska X-Wing scenen rekommenderar vi facebookgruppen X-Wing Sweden. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s