Turneringspresentation 1: Epic:Armageddon.

Hej på er!

Nu är det dags för den första delen i en serie blogginlägg där vi kommer presentera alla de spel som det kommer hållas turneringar i på GubbCon. Först ut är Epic:Armageddon!

Vad är Epic:Armageddon:
Epic:Armageddon (hädanefter refererat till ”Epic”) är den fjärde versionen av GW:s 6mm spel i 40K universumet.
Där 40K fokuserar på slag mellan mindre antal enheter av infanteri och en handfull fordon/Warengines av större storlek så gör Epic det motsatta.
Ett Epic-parti simulerar strider mellan hundratals soldater, hela kompanier av tanks samt flertalet titaner och super heavy war engines. Detta går att göra tack vare spelets 6mm skala. Som en jämnföresle kan man i ett 40K spel få stöta på 1-5 Imperial Knights  medans det i Epic kan finnas 20-30st Knights på bordet.
Spelet är objektiv-drivet och kretsar lika mycket runt förflyttningar av trupper samt deras förmåga att hålla områden på spelbrädet som regelrätta strider mellan olika enheter.
Ett spel tar oftast 2,5-3 timmar att genomföra.
Spelets motsvarighet i Fantasy-universumet kallas för Warmaster och spelas i 10mm skala.

Spelets historia:
Epic:Armageddon (hädanefter refererat till ”Epic”) är den fjärde versionen av GW:s 6mm spel i 40K universumet.
Spelets första version hette Adepticus Titanicus och kom ut 1988. Där fokuserade man på strider mellan titaner. Året efter släpptes Space Marine spelet där fokuset låg på infanteristrider. Båda spelen var kompatibla med varandra för att ge ett bredare utbud av trupper att välja på.
Den andra versionen av spelet fick heta Space Marine och släpptes 1991. Under 1991-1995 släpptes en rad expansioner som introducerade de flesta raserna i det dåvarande 40K universumet.
Den tredje versionen av spelet såg dagens ljus 1997 och kallades Epic 40000. Denna tredje variant av spelet var radikalt annorlunda än de två tidigare men floppade rejält och redan 6 månader efter att det kommit ut så drogs all support in för spelet.
Den fjärde versionen som spelas på GubbCon lanserades 2003 och fick heta Epic:Armageddon. Detta blev också den sista versionen som GW släppte (dock hanns det släppas ett par expansioner under åren). Spelet och dess modeller fanns att köpa hos GW fram tills 2013 när produktionen av samtliga dåvarande modeller till Specialist Games spelen lades ner av företaget.

Vill du veta mer?:
Även om spelet officiellt inte stöttas av GW längre fortsätter spelarcommunityn runt i världen med att utveckla det. Det finns ett flertal grupper som designar listor och förtydligar reglerna genom att släppa FAQ:s där många luddiga situationer reds ut. De två största och mest aktiva grupperna är det brittiska EpicUK och det världsomfattande NetEA. I Sverige spelas de flesta turneringar med både arméer från både EpicUK och NetEA.
Vill man få se exempel på hur ett parti Epic spelas på ett tydligt sätt rekommenderar vi följande battle reports på Youtube från Guerilla Miniature games ( HÄR och HÄR ). För den som får mersmak rekomenderar vi också Henafoo:s kanal på Youtube med flertalet battle reports ( HÄR )
Den Svenska Epic scenen hålls levande via på bloggen Epic40Sweden och via Facebookgruppen ”Epic 40K Scandinavia”. Det finns också ett par andra personliga bloggar från spelare inom den svenska communityn som är mycket läsvärda.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s